Što raditi u Daruvaru?

Što raditi u Daruvaru?

Slobodno vrijeme u Daruvarskim toplicama provedite upoznavajući bogatu povijest grada Daruvara

JULIJEV PARK – JEDINSTVENI PEJZAŽNI PERIVOJ U HRVATSKOJ

Julijev park jedan je od najznačajnijih i najstarijih pejzažnih perivoja kontinentalne Hrvatske s iznimno bogatim biljnim fondom. Početak njegovog nastajanja smješta se u drugu polovinu 18.stoljeća.

Lječilišni perivoj ukupne je površine 9,5 hektara.

Primjerci stabala stariji od 150 godina, cvjetni parteri, stilske karakteristike baroka te elementi engleskog pejzažnog stila krase ovaj jedinstveni perivoj. Današnji izgled perivoja u odnosu na osnovni, koncepcijski i stilski nije se mijenjao, što mu daje neprocjenjivu povijesnu i hortikulturnu vrijednost.

Lječilišni perivoj je rastao paralelno s izgradnjom kupki, naročito za vrijeme Antunovih nasljednika Izidora i Julija Jankovića, a danas se u njemu nalazi 60 različitih vrsta bilja.

Lječilišni perivoj ima stilske karakteristike baroka s elementima historicizma te engleskog pejzažnog stila i kao takav je zaštićen. U kupališnom perivoju nalaze se povijesne zgrade velike kulturno-spomeničke vrijednosti iz 18., 19. i 20. stoljeća poput: Antunovih kupki, Ivanovih kupki, Švicarske vile, Vile Arcadia i Centralnog blatnog kupališta.

Pouzdano se zna da su Rimljani izgradili kupalište upravo na mjestu gdje topla voda izvire na površinu. Današnje Antunove kupke kao i u Domovinskom ratu srušene Ivanove kupke, podignute su upravo na rimskim temeljima.

Barokne šetnice okosnica su perivoja, a vode do jezerca sa skulpturom ždrala po kojem Daruvar i nosi ime.

Povijesne građevine u Julijevom parku

Antunova kupelj (Antoni-Bad)

Prva je kupališna zgrada podignuta na rimskim temeljima, točno na mjestu vrela (toplog izvora). Antunovu kupelj gradi Antun Janković 1762. godine te je to ujedno i prva kupališna zgrada u perivoju. Ispred Antunove kupelji nalazi se kaptiran izvor tople vode nazvan Antunovo vrelo.

Ivanova kupelj (Ivanov dom)

Podignuta je na temeljima rimskih termi, na mjestu gdje je voda u snažnom mlazu izvirala na površinu i stvarala jezero. Izgrađena je između 1810. i 1818. godine. Ispred Ivanove kupelji, na mjestu izvorišta tople vode, izgrađen je okrugli natkriveni bazen (Ivanovo vrelo) ograđen metalnom ogradom. Ivanova kupelj srušena je u bombardiranju tijekom Domovinskog rata – Ivanova kupelj u zadnjem tjednu 1991. Zajedno sa zgradama srušena je i fontana za piće, koja se nalazila pokraj starog ulaza.

Švicarska vila

Katnica hotelskoga tipa podignuta vjerojatno 1849., svakako prije 1861. godine. Prvobitno je bila ljetnikovac hotelskoga tipa izgrađen u švicarskom stilu s drvenim trijemom, namijenjen smještaju gostiju, a danas je to upravna zgrada Daruvarskih toplica.

Vila Arcadia

Izgrađena je prije 1860. Danas se koristi kao depandansa lječilišnog hotela Termal, sa 12 jedinstveno uređenih smještajnih jedinica i dvoranom za sastanke, u nastavku koje je restoran Terasa.

Marijina kupelj

Prizemna manja zgrada sa zidanom konstrukcijom i drevnim krovištem. Izgrađena je do 1861. godine. Interijer se sastoji od dvije manje prostorije, od kojih je u jednoj postrojenje za crpljenje termalne vode. Uz Marijinu kupelj postoje i vanjski izvori – dva Marijina vrela s toplom vodom i jedan hladan izvor, u kojima se nekad kupalo.

Centralna blatna kupka

Arhitekt Amadeo Carnelutti 1909. godine gradi današnju Centralnu blatnu kupku u maurskom stilu s prepoznatljivom kupolom. Ulaz je na južnom pročelju u kojemu se pristupa s tri strane. Centralno je smješten bazen s toplom vodom, a obodno su prostorije za terapiju.

Ivanovo vrelo

kaptirano u vrijeme Izidora Jankovića početkom 19.st.

Kupačica

U Julijevom parku nalazi se i mala fontana koju krasi brončana skulptura "Kupačica". Godine 1927. brončanu skulpturu je izradio Antun Augustinčić. Građani ju od milja zovu Gola Maja, Tužna Mara ili Tužna Maja!

Znamenitosti grada Daruvara

Dvorac Janković

Dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina županije.

Dvorac je sa svojim smještajem, veličanstvenim baroknim perivojem i zvjerinjakom postao mjesto oko kojeg se je razvijalo moderno naselje. Gradnja dvorca je završena 1777. godine i pripada grupi trokrilnih dvoraca 18. stoljeća “U” oblika. U dvorcu se nalazi 60-ak soba i prostorija, koncertna dvorana i salon.

Glavnom južnom pročelju ritam daje sedamnaest, a bočnim fasadama osam otvora, smještenih u polja omeđena pilastrima. Središnji rizalit južnoga pročelja s pet prozorskih osi,iza kojega se na katu nalazi glavni salon dvorca, s trokutastim završetkom ulazi u krovište, a naknadno dobiva altanu na koju se izlazi iz glavnoga salona i odakle se pruža najljepši pogled na perivoj. Dvorac kupuje 1920. godine daruvarska općina i u njega smješta gimnaziju koja je tu ostala do nedavno. U podrumskim prostorijama dvorca grofa Antuna Jankovića koje su ukopane nekoliko metara u zemlju, osigurani su uvjeti za njegu i dozrijevanje visokokvalitetnih kapljica vina. Podrum se sastoji od prostora za čuvanje kvalitetnih vina Vinarije Daruvar s vinotekom smještenom među muzejskim eksponatima iz rimskog doba, arhive te reprezentativna kušaonica.

Najstariji Ginkgo biloba u Hrvatskoj

Ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, nalaze se dva primjerka listopadnog drveta Ginkgo biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine.

To je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i nastarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Zaljubljeni ginko iz Daruvara proglašen je "Hrvatskim stablom 2019. godine", a u natjecanju za europsko stablo godine osvojio je 2.mjesto.

Dvorski je perivoj nastajao istovremeno s gradnjom dvorca, po nacrtima bečkih arhitekata, a bio je dovršen 1780. godine. Dvorski perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar i kao nepokretni spomenik kulture zajedno s dvorcem.

Obilazak znamenitosti grada Daruvara uz pratnju turističkog vodiča

Kako bi Vaš posjet gradu Daruvaru bio što sadržajniji i kvalitetniji, angažirajte turističkog vodiča koji će Vas upoznati sa svim čarima našega grada. Za više informacija kontaktirajte nas na mail adresu rezervacije@daruvarske-toplice.hr ili tic@daruvar.hr

Rimska park šuma

U neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga i Daruvarskih toplica nalazi se Rimska šuma- uređena park šuma. Rimska šuma obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 hektara. U njoj se nalazi Poučna staza, Židovsko groblje te Julius Brum.

Poučna staza

Rimska park-šuma sadrži 19 poučnih tabli na kojima su opisane prirodne, ekološke i kulturno-povijesne znamenitosti daruvarskog kraja. Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor.

Židovsko groblje

Unutar Rimske šume, u istočnom dijelu, pored uređene staze nalazi se Židovsko groblje, koje datira s početka 19. stoljeća.

Julius Brum

Julijev izvor tj. izvor ljubavi, koji sa sobom nosi mit: kada popiješ vode s Julis Bruma zaljubiti ćeš se.

Knjižnica i čitaonica

Zlatna biblija

Biblija ili Sveto pismo temeljna je knjiga kršćanstva i većina kršćana je ima u kući. No, imati u svome gradu Bibliju u zlatu, povlastica je samo rijetkih.


TURISTIČKI PROGRAMI

Beerlist - Pivske i druge priče (Pivovara Daruvar)

Pivovara Daruvar jedan je od simbola grada. Osnovana je davne 1840. godine i najstarija je industrijska pivovara u Hrvatskoj koja bez prekida radi na istoj lokaciji od dana osnutka.

Pivovaru Daruvar organizirano možete posjetiti u manjim grupama uz prethodnu najavu. Uz vođeni obilazak pivovare, u kojem ćete saznati ponešto o prošlosti i sadašnjost pivovare, kušat ćete i poznato Staročeško pivo.
Najpopularniji program je "Zajednički element" - sljubljivanje craft piva 5thElement, sira Sirane Biogal i čokoladne Stout torte pekarnice Imako. Više o programima i turističkim paketima možete pročitati na: www.beerlist.eu

Balada o siru i vinu

Šetnjom kroz dvorski perivoj, nadomak centra grada, u sklopu baroknog dvorca grofa Jankovića, smješten je vinski podrum vinarije Badel 1862, u kojem se i danas njeguju vrhunska vina daruvarskog vinogorja, u čijim okusima možete uživati sljubljujući ih sa autohtonim sirevima. Više na http://www.vinskeceste-bbz.hr/

Daruvarska vinska cesta

Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, zbog toga što pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo. Da je Daruvar od rimskog doba poznat po vinima, svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom «Vas diatretum Daruvarense», koji je pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi. Daruvarsku vinsku cestu čini sedam različitih punktova, a slobodno možemo reći da započinje u samom centru grada.


Vrani kamen - prvi hrvatski Međunarodni park tamnog neba u najvišoj zlatnoj kategoriji

Nalazi se u neposrednoj blizini grada Daruvara i proteže se na površini od 8000 hektara zapadnog dijela planine Papuk. Obuhvaća sjeverni greben Zapadnog Papuka i njegove najviše vrhove Vrani kamen 832 mnm i Crni vrh 863 mnm. Osim bogate flore i faune, park Vrani Kamen je odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba. Dugi niz godina astronomi koriste ovaj biser prirode i činjenicu da je očuvan od nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja. Na ovom području aktivno se vrše promatranja i fotografiranja noćnog neba i svemirskih objekata.

Planinarenje

Planinarske staze se nalaze podno samog Papuka, prilično strme i šumovite slavonske gore. Na zapadnom dijelu, na proplanku ispod Petrovog vrha (614 m) nalazi se planinarski dom i izletište.

Planinarski dom "Petrov vrh" udaljen je devet kilometara od centra grada, nalazi se na šumovitom proplanku ispoda Petrovog vrha na nadomorskoj visini od 547 metara. Oko doma se nalaze travnati tereni okruženi bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, pogodni za kampiranje, a neposredno pokraj objekta je sanjkalište i skijalište s vučnicom.

Biciklizam

Naši gosti na raspolaganju imaju nekoliko bicikala koje mogu koristiti tijekom boravka.

Ljubitelji biciklizma na području Daruvara i same okolice se mogu iskušati u vožnji odličnim cestovnim i mountain bike rutama.

Turisti bicikle mogu iznajmiti u TZ Daruvar-Papuk. Najam 3 bicikla u turističke svrhe se ne naplaćuje. U gradu Daruvaru se nalaze i 3 električna bicikla za najam.

Jahanje i škola jahanja

Obiteljsko gospodarstvo s plemenitim pasminama konja za sport i rekreaciju iz vlastitog uzgoja, nudi cijeli spektar mogućnosti druženja sa ovim plemenitim životinjama. Iskusni jahači se mogu upustiti u avanturu daljinskog i terenskog jahanja po brdovitim stazama Papuka uz pratnju.

Jahanje kao primarna aktivnost omogućeno je tijekom cijeloga dana u tri ograđena jahališta samostalno ili uz nadzor i upute domaćina.

Ribolov

Nadomak centra grada, tik uz rijeku Toplicu i prostrani višestoljetni park, nalazi se sportski ribnjak Jezero, kojim upravlja Športsko ribolovno društvo „Toplica", idealno mjesto za okupljanje i odmor ribolovaca.

Ribnjačarstvo Končanica

Ribnjačarstvo Končanica nalazi se uz rijeku Ilovu, te pripada među najstarija ribnjačarstva.

Sportski ribnjak dio je turističko rekreacijske ponude i otvoren je za sve posjetitelje.

Površina ribnjaka je 27 hektara iz kojih se izdiže nekoliko manjih otoka, što ovom pejzažu daje dodatnu atraktivnost i ljepotu. U sklopu ribnjaka nalaze se ugostiteljski objekt i drvene sjenice sa klupama namijenjene ribolovcima, ali i posjetiteljima željnima odmora u tišini i čistoj prirodi. Ribnjak ima i ornitološku vrijednost zbog velikog broja različitih vrsta ptica koje borave na njemu i u njegovoj blizini.

Lov

Blaga klima, bogatstvo šumama, nizinama oko rijeka i slatkovodnim ribnjacima, prostranim i bogatim lovištima, nudi brojne mogućnosti lovnog turizma. Lovišta se ubrajaju među najkvalitetnije u Hrvatskoj, s brojnom i kvalitetnom srnećom divljači.

Imate li još koje pitanje ili vas zanima još ponešto o Daruvaru i što Daruvar ima za ponuditi, slobodno se možete obratiti na recepciju ili javiti u Turistički ured Daruvar na sljedeće kontakte: 043 331 3852, tic@daruvar.hr ili turizam@daruvar.hr

Julijev park
TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

Pristupačnost